Oturma İzni Nasıl Alınır?

oturma_izni_son_2Türkiyede oturum izni almak isteyen yabancılar ülkemize geriş yaptıkları tarihten itibaren 30 ila 90 gün arasında İl Göç İdaresi Müdürlüğünden randevu almak zorundadırlar. Bu süre yabancının vatandaşı olduğu ülkeye göre değişmektedir. Kimi ülke vatandaşlarına sağlanan hak (vizesiz Türkiye’de bulunabilme süresi) 30 gün kimi ülkelerde ise bu süre 90 gündür. Bu süre geçirildikten sonra randevu alsanız da ikamet tezkeresi olarak bilenen oturma izni verilmeyecektir.

Ülkemizde 2014 tarihinde yürürlüğe giren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca turistik ikamet tezkeresi yani oturum izinleri değiştirilmiş ve 6 ay olan süre 12 aya çıkarılmıştır.  28 Temmuz 2016 yılında yürürlüğe giren 6735 sayılı “Uluslarası İşgücü Kanunu” ile bu süre 24  aya kadar uzatılmıştır. Ayrıca önceden zorunlu olmayan Özel Sağlık Sigortası da artık tüm yabancılar için zorunlu hale getirilmiştir. Ülkemizde 1 sene oturma izni almak isteyen yabancı 1 senelik sağlık sigortası olması zorunludur.

Türk vatandaşı ile evli olan yabancılar ise TC eşinin sağlık sigortasından (örn. SGK’dan) yararlandığına dair belge ibrazı halinde özel sigorta yaptırmak zorunda değildir. Türkiyede oturma izni alan yabancıların adresine aşağıda örnek resmini verdiğimiz oturma izin kartı gönderilmektedir. Yabancılara Mahsus 99 ile başlayan “Geçici T.C numarası” da bu kartta bulunmaktadır.

Yabancılara Oturum İzni için Gerekli Olan Belgeler Nelerdir? 

oturma kartı izin belgesi1) Yabancı şahıs, ev kiralamış ise Noter Tasdikli Kira Sözleşmesi,
2) T.C vatandaşı yanında kalacak ise Türk vatandaşının noterden verdiği misafirimdir taahhütnamesi,
3) Pasaport aslı ve fotokopisi (işlem gören sayfaların tamamı),
4) İkamet Başvuru Formu (ıslak imzalı),
5) Dört (4) adet fotoğraf,
6) Türkiye’de kalacağı her ay için 500 $ lık banka hesap belgesi (döviz alım satım belgesi kabul edilmemektedir)
7) Özel Sağlık Sigortası,

Evlilik Sebebiyle İkamet

T.C. Vatandaşı ile evli olanların başvuracağı “Evlilik Sebebiyle Oturma İzni” başvurusunda yukarıda yazılı olan belgelere ek olarak;
1) TC vatandaşı eşin Nüfus Cüzdan aslı ve fotokopisi
2) TC vatandaşı eşinin gelir durumunu gösteren belgelerin fotokopisi
3) Eş SGK ve Bağ-Kur’lu ise buna ilişkin belgeler istenmektedir.

Emlak Alan Yabancıların Oturma İzinleri

Türkiye’den başta residans olmak üzere pahalı emlak/evlerin yabancılar tarafından alındığını görmekteyiz. Göç idaresi bu durumu da göz önünde bulundurarak emlak satın alan yabancılara oturma izni tapu’ya dayalı olarak verilebilmektedir. Bu durumda prosedür diğer ikamet izinlerindekine benzemekle birlikte yabancıdan ayrıca tapu kaydı da getirmesi istenmektedir. Ayrıca Türkiye’de 1 milyon dolar ve üzerinde değerde bir emlak alan yabancılara vatandaşlık ↵ düzenlemesi ocak 2017 tarihinde resmi gazete yayımlanmış olup detaylı bilgiyi yukarıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Oturma İzni için Nereye Başvurulur?

Yabancı uyrukluların Türkiyede oturma izinlerinde yetkili olan makam İl Göç İdaresi Müdürlükleri’dir. 18/05/2015 tarihine kadar İl ve İlçe Emniyet Müdürlükleri tarafından ifa edilmekte olan Yabancıların Oturma İzinleri, bu tarihten sonra İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir.

📞 Yabancıların Türkiyede oturma izinleri hakkında danışmanlık ücret teklifi olmak için (212) 243 44 70 / 71 arayabilir veya iletişim formundan sorularınızı iletebilirisiniz.

Saygılarımızla,
Anka Patent ve Danışmanlık Ltd.

62 comments

  • Merhaba! Ben Özbek vatandaşıyım, Türk vatandaşı ile evlendim. Devamlı giriş çikiş yapıyorum. Oturma iznim yok, yani turistik. İlerde vatandaşlık alabilecekmişim? Yani oturma izni olmadan da vatandaşlık alınabilir mi? Teşekkürler

    • Türkiye’de yaşama şartı yok ancak eşinizle birlikte aynı adreste bulunmanız gerekiyor. Farklı ülkelerde yaşarken vatandaşlık başvurusunda bulunamazsınız.

  • Merhaba 2015 Eylül’ün 11 den Türkiye’deyim 2 senedir oturum iznimi eniştem alıyor Bu sene evlendim Türk vatandaşıyla Ekimde yenilenecek oturum iznim hangi evreklar gerekli
    Bide ablam gelicek onun oturum izni için hangi evraklar gerekli ne zaman baş vurmamız gerekiyor İlk ne yapmamız gerek

    • Merhaba,
      öncelikle TC eşe refaketen ikamet almanız gerekecek ve mevcut ikametiniz bitmesini beklemeden evlilik sonrası gerekli başvuruların yapılması gerekmektedir. Ablanız ise Turistik ikamet tezkeresi alarak yanınızda kalabilir.
      Detaylı bir e-mail tarafınıza ç.ba günü yollanacaktır.
      Saygılarımızla,

  • Merhabalar.. Ben Turkiye’de yuksek
    lisans yapmaktayim ve bir kac hafta sonra savunmam yapilip ogrenci statum sonlanacaktir. bir ozel sirkette calismak icin basvurdum ve yetkili sahislar, calisma iznine basvurduklarini belgelerimin icisleri bakanligi/goc idaresine gonderildigini soylemektedir. Buna ne kadar itibar edebilirim? ogrenci statum ve dolayisla ogrenci ikametim savunmadan sonra bitecegi icin, kacak/illegal sekilde calismak istemiyorum. bana soylenen bilgilerin dogruluguyla ilgili fikirlerinizi almak isterdim. Saygilarimla

    • Öğrenci ikameti ile (Lisans Öğrencileri) Çalışma izni alamazlar. ancak yüksek lisans ve doktora öğrencileri çalışma iznine başvurabilirler o da sadece “part time” olarak. Eğer çalışmayı düşündüğünüz yer sizi mezun olduğunuz meslekle işe alacak ise (yani tam zamanlı istihdam edecek ise) o zaman öncelikle öğrenci ikametinizi değiştirmeniz ve sonrasında yeni ikamet ile çalışma izin başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

  • Merhaba beraber çalıştığım bir Alman vatandaşı arkadaşım var ona 1 yıllık izin almak istiyoruz benim evimde kiracı olarak bulunuyor evrak listesini ve yöntemi bize bildirebilir misiniz
    Saygılarımla

  • MERHABALAR
    BİZ AZERBEYCANDAN AİLELİKCE 29 TEMMUZDA TÜRKİYEYE GELDİK.OTURMA İZNİ İÇİN RANDEVU ALDIK, SİSTEMDE KARIŞIKLIK OLDUĞUNDAN MALESEF RANDEVUYU KAÇIRMIŞ OLDUĞUMUZU SÖYLEDİLER VE İKAMET İZNİMİZ İPTAL OLDU.10 GÜN İÇERİSİNDE ÇIKIŞ YAPAMADIKTEBLİĞDEN3 AY KEÇİYOR,EĞER BİZ ÇIKIŞ YAPARSAK BU ARALARDA BİZE NE KADAR CEZA PARASI KESİLİR VE GİRİŞ YASAĞI NE KADAR SÜRE OLA BİLİRÖNCEDEN TEŞEKKÜRLER

    • Merhaba ben Azerbaycanliyim ve baş vuru yaptım bir senelik oturma izni için ama göç idaresinde yapmadım adam işte dedi ben 10 senedir Azerbaycanlilarin çoğuna ben yaptım 1 senelik oturmayi ben verdim bende baş vuruyu ona yaptırdım o yaptı verdi bu ikamet kağıdı şimdi bende 15 mayis 2017 randevu tarihim adam dedi sen gel iki üç gün önceden benim yanıma işte parayı falan ver bana 800 dolar istiyo bide bende o günden sonra hiç gitmedim şimdi bu adam benim randevuyu iptal etme gibi bi durumu varmı ve ya ben ne yapmalıyım bu pazartesi randevu var gitmeliyim almalıyım nolur yardımcı olun bu konuda bana

      • Bu tip insanlara itibar etmeyiniz. Türkiye’den çıkış yapın ve havalanında para cezasını ödeyiniz. Tekrar giriş yapıp kurumsal firmalardan destek alın.
        Saygılarımızla,

Comments are closed.